{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Duvar Boyası Nasıl Yapılır?

Duvar Boyası Nasıl Yapılır?

Yaşam alanınızı yenilemek, değiştirmek ve ferah bir alan yaratmak için yapacağınız en iyi hareket boya badana yapmaktır. Bazen sadece duvarlarınız kirlendiği için boya yapabiliyorken bazen de ev dekorasyonunuza değişiklik yapmak istediğiniz için boyalardan yararlanabilirsiniz. Evinizdeki alanı boya yaptıktan sonra değişikliğin gücüne inanamayıp “bu benim odam mı?” dediğiniz zamanlar olmuştur. Sadece değişiklikle kalmayıp evinizi temizler, yeniler ve bambaşka bir ruha kavuşturur. Hadi bu mükemmel değişim nasıl gerçekleşiyor bir göz atalım.

Boya badana işlemlerine başlamak için önceliğiniz oda içerisindeki eşyalarınız korunması veya taşınmasıdır. Evinizin boş olması halinde boyama işlemlerini daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz. Ancak eşyalarınız varsa ona göre plan oluşturmalısınız. Eşyalarınızın zarar görmemesi için bir arada toplayınız ve ardından üstlerini brandayla boya koruma örtüsüyle örtebilirsiniz.

Eşyalarınızın korunduğundan emin olduktan sonra, geriye kalan boş zeminleri de koruma brandaları kaplamalısınız.

Çünkü boyama işlemi sırasında zeminlere boya damlayabilir, sıçrayabilir, aynı şekilde zeminler kirlenmesinden kaynaklı lekelenmeler oluşabilir. Tavanla duvarın birleştiği kesimlerin, boyanması istemediğiniz; pencere kasa kenarları, kapı pervazları, sabit dolap ve benzeri yüzeylere cam ve kapıların kenarlarına maskeleme bandı çekerek koruma altına alabilirsiniz. Bu sayede boyama esnasında sadece çerçevelediğiniz alana uygulama yapabilirsiniz.

Duvar boyama işlemini bitirdikten 2-3 saat sonra koruma amacıyla çektiğiniz bantları sökerek ince bantları çıkarınız. Çıkardığınız alan dışında kalan kısımları ince fırça ile boyayınız. Bu sayede hem boyamak istemediğiniz alanı korumuş olacaksınız hem de daha titiz bir görünüm elde etmiş olacaksınız.

Duvar Boyarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Duvar boyası genelde duvarlarınız kirlendiğinde yapılan bir uygulama olarak görülebilir. Peki sadece kirlendiği için mi duvarlarımızı boyarız? Tabii ki hayır. Duvar renginizin değişmesiyle beraber evinize de farklı bir imaj katarsınız. İşte tam da bu sebeple evinizin zevkini kendinize göre şekillendirebilir ve dekoratif ürünlerle evinize farklılık yaratabilirsiniz.

Duvar boyası yaparken duvarlarınız sağlıklı bir görünüme kavuşması dışında mobilyalarınızla da uyumlu olması gerekmektedir. Koyu renkli mobilyalarınız varsa daha açık renkli duvar boyası tercih etmelisiniz veya tam tersi açık renkli mobilyalarınız varsa koyu bir duvar boyası kullanarak ortamınızı daha belirgin bir hale getirebilirsiniz. Örneğin sade mobilyalarınız var ise desenli duvar boyaları kullanabilirsiniz.

Veya bir çocuğunuz varsa ve duvarları çizmeye meyilliyse silinebilir duvar boyası kullanmanız sizin açınızdan daha yararlı olacaktır. En çok tercih edilen duvar boyası çeşitlerini sizler için derledik. Bunlar; gri duvar boyası, açık gri duvar boyası, buz mavisi duvar boyası, antrasit duvar boyası, koyu gri duvar boyası, mavi duvar boyası, bej duvar boyası. Bu seçenekleri de göz önünde bulundurabilir ve evinize farklı bir hava katabilirsiniz.

Gelelim asıl konumuz olan duvar boyarken nelere dikkat edilmesi sorusuna. Boyama işlemi yaparken yapmanız gereken ilk iş işlem astarı atmanız olacaktır. Astar, boyanız ile duvar arasında bağ oluşturma görevi görür. Çünkü astar su ve nem geçirimini azaltarak duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar. Buna ek olarak boya seçiminizi yaparken evinizin metrekaresine uygun boya seçimi yapmayı da unutmamalısınız. Sadece bunlarla sınırlı kalmamalısınız. Aşağıdaki maddelere de göz gezdirmemizde fayda var.

1. Fırça ve rulo seçimini doğru yapmalısınız

Tavan, duvar, kapı ve pencere gibi farklı alanların boyanmasında tek tip fırça ve rulo tercih etmemelisiniz. Son kat boyanızı atacağınız zaman daha çok verim alabilmeniz için rulo seçiminiz çok önemlidir. Rulo seçiminizi yüzeyinizin ve boyanızın cinsine göre yapmalısınız. Örnek verecek olursak genellikle siyah kıllı fırçalar sentetik boyalar için, beyaz kıllı fırçalar ise su bazlı boyalar için üretilmişlerdir.

Macun veya saten alçı tarz düz yüzeylerde ise boya cinsine bakılmazken; saten rulo, sıvalı ve tekstürlü yüzeylerde plastik boya rulosu kullanılmaya dikkat edilmelidir. Duvar boyama işleminde dikkat etmeniz gereken önemli bir husus ise yüzey büyüklüğüne göre rulo ve fırça seçimi yapmanızdır.

Boyanızı uygulayacağınız alan küçüldükçe daha küçük fırça ve rulo kullanmalı; alanınız genişledikçe ise tam tersi olarak daha büyük fırça ve rulo seçimi yapılmalısınız. Boyanmasını istemediğiniz kenar kısımlara boyanın bulaşmaması için ise ince uçlu ve kestirme fırçalar kullanmalısınız. Aksi takdirde hatalı boyama yapabilirsiniz. Duvar ve tavanlarınızı fırça rulosuyla boyayabilirsiniz. Kapı ve pencereleriniz için ise küçük ve ince fırçaları kullanabilirsiniz.

2. Boya işlemi yaparken titiz davranmalısınız

Daha rahat ve kolay bir şekilde boyama işleminizi gerçekleştirmek istiyorsanız boya eleği kullanmanızda fayda var. Boya eleği kullanarak boyanızın sağa sola sıçramasına engel olabilirsiniz. Boya eleğinizi boya kovasına daldırdıktan sonra rulo ve fırçanızı elek üzerinde gezdirerek ne kadar miktarda boya alacağınızı tespit edebilirsiniz. Rulonuzu yüzeye değirdikten sonra geniş bir v hareketi sayesinde boyanız bütün yüzeye eşit bir şekilde dağılır. Boyanızın son taramasını yaparken muhakkak yukarıdan aşağıya doğru şekilde yapmalısınız bunun sebebi ise dalgalanmaların oluşmamasıdır. Kenar bantlarınızı kaldırdıktan sonra ince fırçayla uygulamanızı yaparak işleminizi tamamlayınız.

Duvar Boyamadan Önce Ne yapılmalı?

Yukarıda eşyalarınızın boya olmaması amacıyla koruyucu kullanmanız gerektiğinizi belirtmiştik. Bunun dışında unutmamamız gereken bir başka husus ise priz ve anahtarların korunması veya kontrol kalemi yardımıyla kolaylıkla çıkarabilmeniz olacaktır. Eğer tavanınızı boyayacaksanız ve avizelerinizin zarar görmemesini istiyorsanız güvenli bir şekilde sökmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

Duvar Boyarken Gerekli Malzemeler

• boya

• boya tavası

• maskeleme bandı

• koruyucu örtü

• astar boya

• boya rulosu

• boya fırçası

• sırık

• macun

• merdiven

• akülü vidalama veya tornavida

• kestirme fırça


Duvar Boyama Teknikleri

Dekoratif duvar boyama teknikleri arasında en çok tercih edilen teknik “Naylon Tekniğidir”. Bunun için bir parça naylonunuz olması yeterlidir. Naylon tekniğini kullanarak parça parça naylonunuzu duvara yapıştırınız. Ardından naylonunuzu çıkararak duvarınızda eskitme görünümü elde edebilirsiniz. Ayrıca şırınganızın içerisine dolduracağın boyaları tavandan aşağıya doğru dökerek renkli çizgiler yaratabilirsiniz.

Evinizin dekorasyonuna daha retro bir hava katacaktır. Duvara sürdüğünüz boyanın üzerine bir süpürge veya fırça yardımıyla yukarıdan aşağıya düzgün çizgiler oluşturmak sizce nasıl olurdu? Havlu tekniğini de kullanarak sürdüğünüz bir kat boyanın ardında doğal görünümlü bir desen elde edebilirsiniz. Maskeleme tekniği sayesinde de bir bant yardımıyla duvara asimetrik şekiller çizebilirsiniz. Şekillerinizi boyadıktan sonra bantlarınızı çıkarınız. Çıkan görüntüye hayran kalmamak mümkün mü sizce?

Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?