{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Her Mutfakta Olması Gereken Mutfak Gerecleri

Her Mutfakta Olması Gereken Mutfak Gereçleri

Her Mutfakta Olması Gereken Mutfak Gereçleri

Ev içerisinde en sık vakit geçirilen alanlardan birisi olan mutfaklar, tam donanımlı olduklarında harcanan emeğin değdiği ve daha da önemlisi keyif verdiği birer yaşam odalarına dönüşebilmektedir. Perdesi, dolabı, tava ve tencereleri, bardakları, yemek takımları, saklama kapları ve daha pek çok mutfak gereci hem yemeğin hazırlık sürecini hızlandırabilmekte hem de sağlıklı ve lezzetli yemeklerin tüketildiği mutfağın, daha verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Mutfağınızdaki tüm gereçler, her an kullanılmasa dahi ihtiyaç duyulduğu anlarda, uzun sürecek bir işi çok pratik bir şekilde yapabilmenize olanak tanımaktadır. Peki her mutfakta olması gerekenlerin yer aldığı bir mutfak malzemeleri listesi yapılsa, içinde neler olurdu? Hangi mutfak araç gereçleri olmazsa olmaz? Gelin, birlikte göz atalım.

Her Mutfağın Olmazsa Olmazı: Keskin Bıçaklar

Mutfak gereçleri arasında, en çok kullanılanlardan birisi bıçaktır. Genellikle keskin olmayan bir bıçak, keskin bıçakların değerinin anlaşılmasını sağlar. Çünkü kör bıçaklarla domates kesmek, sebze doğramak veya et parçalamak pek de mümkün değildir. Mutfağınızda bulunacak her bıçak, kendi işlevi ile kullanılmalıdır. Aksi halde sizi, doğrama kolaylığından ziyade büyük bir zorluk bekleyecektir. Çünkü domates bıçağı gibi tırtıklı yapıdaki bıçaklarla sebze doğramak, malzemenin parçalanmasına sebebiyet verebildiği gibi meyve bıçağıyla domates doğramaya çalışmak da domatesin istenildiği ölçülerde kesilememesine neden olabilmektedir. Öncelikle mutfakta mutlaka olması gereken bıçaklardan bahsetmek gerekir.

1. Et Bıçağı: Genellikle ahşap saplı ve et kesimi için özel olarak tasarlanmış olan bu bıçak çeşidi, yalnızca kırmızı veya beyaz eti parçalamak için yerinden çıkarılmalıdır. Sık kullanıldıklarında tıpkı diğer bıçaklar gibi keskinliğini kaybedebilen et bıçakları, işlevlerini yitirebilmektedir. Paha bakımından diğer bıçaklara nazaran bir miktar daha değerli olan bu keskin et bıçakları, bulaşık makinesinde de yıkanmamalıdır.

2. Meyve Bıçağı: Genellikle bıçak kısmı kısa, sap kısmı uzun tasarlanan bu mutfak gereçlerinin keskinliği oldukça azdır. Meyvelerin kolay kesilebilir dış yüzeyleri sebebiyle meyve bıçakları, ananas gibi sert meyveler dışında kalanların tamamı için kullanılabilmektedir.

3. Sebze Bıçağı: Ispanaktan soğana, salatalıktan havuca pek çok sebzeyi kolayca doğmaya yarayan sebze bıçakları keskin ve düz veya tırtıklı olabilmektedir. Fakat girinti ve çıkıntıları küçüktür. Böylelikle basit hareketlerle tüm sebzeleri istenilen ölçülerde doğrayabilmek mümkün hale gelmektedir.

4. Domates Bıçağı: Geniş tırtıkları ve uzun sapı sayesinde domates gibi yumuşak sebze veya meyvelerin rahatça doğranmasını sağlayan bu bıçaklar, özellikle yemek hazırlığında yardımcı hale gelmektedir.

5. Yağ Bıçağı: Neredeyse hiç keskin olmayan bu bıçak türü, çatal kaşık takımları ile birlikte satın alınmaktadır. Yağı ekmeğin üzerine sürmeye veya kahvaltılıkları tüketmede yardımcılardır.

Bıçaklar, özel bir özen isteyen mutfak eşyaları arasındadır. Kullanımın hemen ardından yıkanıp kaldırıldıklarında ömürlerini uzatmak mümkündür. Ayrıca bulaşık makinesinde yıkandıklarında, uzun vadede keskinliklerini daha kısa sürede yitirdikleri bilinmektedir. Buna rağmen elde yıkamak yerine bu yöntemi tercih ediyorsanız, senede bir bıçaklarınızı bilemek faydalı olacaktır.

Pişirme İşlemlerinde İhtiyacınız Olan Tencereler ve Tavalar

Her yemeğin malzemesi, pişme süresi, hazırlık süreci ve elbette lezzeti kendisine özgüdür. Bu nedenle her yemek, standart bir tencerede veya tavada pişirilemez. Bazı gıda ürünleri geniş yüzeyli tencerelerde daha sağlıklı pişerken bazılarını ise derin tencereler içerisinde kaynatmak gerekmektedir. Elbette kullanılacak tencere ve tava boyutu, aynı zamanda porsiyon sayısına bağlı olarak da değişkenlik gösterebilmektedir. Mutfağınızda mutlaka bulundurabileceğiniz tencere ve tava çeşitleri ise şöyle sıralanabilir:

1. Granit Tava: Tava tercihinizi granit malzemeden yana yapmak hem daha sağlıklı hem daha hızlı hem de temizliği çok daha kolay bir tavaya sahip olmanız anlamına gelmektedir. Yumurtadan pilava, geniş bir ısı yüzeyine ihtiyaç duyulan tüm yemeklerinizi, granit tava içerisinde yapabilirsiniz.

2. Çelik Tencere: Tencere tercihinde ise çelik, en popüler seçimdir. Bunun nedeni, çeliğin ısıyı eşit dağıtması ve hızlı pişirmeye olanak tanımasıdır. Çelik tencerelerde 1, 2, 3 ve 4 litrelik çeşitlerin her birinin mutfağınızda bulunması, büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

3. Teflon tava ve tencereler: Pişirme işlemi için tasarlanan mutfak eşyaları arasında en popüler tercihleri ise teflon ürünler oluşturmaktadır. Hem tencere hem de tava malzemesi olarak kullanılan teflon, temizlik bakımından ciddi bir kolaylık sağlamaktadır.

Mutfakta Kullanılan En Önemli Araç: Karıştırma Kaşığı

Mutfak araç gereçleri alışverişinde genellikle atlanan fakat yokluğu tam bir kaosa neden olan karıştırıcılar, mutfağın en önemli unsurlarından birisidir. Farklı boyutlarda, farklı malzemelerden üretilmiş karıştırma aparatlarının bulunması, her lezzetin hazırlığını doğru gereçle yapmanıza olanak tanımaktadır.

Tel Çırpıcı : Tatlı ve çorba yapımının olmazsa olmazı çırpıcılar, farklı formlarda sunulmaktadır.

• Tahta Kaşık: Büyüklüklerine göre farklılaşan karıştırma kaşıkları, genellikle ahşap malzemeden üretilmektedir. Yemeğin tadını etkilemeyen ahşap, uzun yıllar kullanım ömrü bulunan materyaller arasındadır. İki adet büyük, 3 adet orta boy tahta kaşık, tüm yemekleriniz için yeterli olacaktır.

• Süzgeçli Kepçe: Kızartma yemeklerinin vazgeçilmez aparatı süzgeçli kepçeler, aynı zamanda haşlanmış sebzelerinizi tencereden almanıza da yardımcı olabilmektedir.

• Maşa: Özellikle hamur işi yapmayı veya kahvaltılarda kızartılmış ürünler tüketmeyi sevenlerin mutfağında mutlaka bulunması gereken gereçlerden birisidir.

• Ahşap, çelik ve silikon spatula: Omletinizi tavada çevirirken ahşap, tatlınızı servis ederken çelik ve malzemelerinizi bir kaptan başka bir kaba aktarırken silikon spatula, işlerinizi kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz araçlardır.

Doğrama ve Dilimleme İşlemlerinde İşinizi Kolaylaştıracak Rende ve Dilimleyiciler

Salatalara lezzet katan havucu, cacık malzemesi salatalıkları, fırın yemeklerinin olmazsa olmazı patatesi doğru şekilde doğramak, oldukça önemlidir. Bunu yapabilmek için ise mutfak araç gereçleri arasında mutlaka bulunması gereken rende ve dilimleyicilere sahip olmanız gerekmektedir.

• Mini Rende: Genellikle sarımsak gibi küçük boyutlu gıdaların rendelenmesi için kullanılan bu mutfak gereci küçük ama etkili bir yardım sağlayacaktır.

Büyük Rende: Soğandan havuca, salatalıktan kerevize pek çok gıdayı rendelemenize olanak sağlayan büyük rendeler arasından çift yönlü veya hazneli olanları seçmek, hazırlık sürecinizi hızlandıracaktır.

• Doğrayıcı veya Dilimleyici: Organize halde kendi kapları ile sunulan dilimleyiciler, farklı çok sayıda başlığa sahiptir. Tırtıklı patatesler kesebileceğiniz, şekilli sebzeler çıkartabileceğiniz bu ürünlerin manuel olanlarının yanı sıra elektrikli versiyonları da bulunmaktadır.

Pişirme ve Servis İşlemlerinde Kullanabileceğiniz Fırın Tepsileri ve Borcamlar

Fırında pişirilen yemeklerin lezzeti bambaşkadır. Eğer doğru kapta pişildiyse ve kolayca temizleniyorsa, seçtiğiniz fırın kapları mutfağınızın vazgeçilmezleri haline gelecektir. Genellikle fırınlarla birlikte verilen tepsiler, bazı yemekler için uygun olmayabilir. Bu durumlarda ayrıca satılan fırın tepsileri, kek kalıpları ve borcamlar, imdadınıza yetişebilecek mutfak malzemeleridir. Üstelik borcamları, pişirmeden servise ve saklamaya pek çok aşamada rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Borcam: Bir adet geniş tabanlı ve bir adet derin kapaklı bir borcam seti hem pişirme hem de saklama açısından büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

Fırın Tepsisi: Yuvarlak veya dikdörtgen formunda sunulan fırın tepsileri, her mutfakta en az iki adet bulunması gereken mutfak eşyaları arasındadır.

Kek Kalıbı : Mutfak malzemeleri listesi yapılırken sık sık atlanan fakat leziz kek ve pastalar yapmanızı sağlayan gereçler arasındadır. Kalpten yıldıza, ovalden kareye onlarca farklı şekil seçeneği bulunmaktadır.

Mutfak Dolabınızda Bulunması Gereken Tuz, Karabiber, Zeytinyağı, Sirke ve Baharatlar

Yemeklere lezzet kazandıran yağ ve baharatlar, mutfağın belki de dağınıklığından en çok şikayet edilen bölümlerinde tutulurlar. Çok sayıda olmaları ve kolay kirlenebilir yapıları sebebiyle, mutfak organizer ürünleri ile birlikte kullanılmaları gerekmektedir.

• Yağdanlık Seti: Sirke, nar ekşisi, çiçek yağı ve zeytinyağı için kullanabileceğiniz bu setlerde; iki küçük iki büyük olmak üzere 4 şişe bulunması oldukça önemlidir. Şişelerin ağız kısımları hem doldurulmaya hem de yavaşça eklemeye uygun başlıklara sahip olmalıdır. Ayrıca mutfak organizer ürünü olarak kullanılan ahşap altlıklar, bu şişelerin kullanımı esnasında mutfak mermerinin kirlenmesinin de önüne geçecektir.

Baharatlıklar: Tezgah üzerinde veya çekmece içerisinde saklanan baharatlar, genellikle set halinde satın alınan mutfak araç gereçleri içerisine yerleştirilmektedir. Mutfağınızda mutlaka bulunması gereken baharatları ise şöyle sıralamak mümkündür:

1. Tuz

2. Karabiber

3. Kuru nane

4. Kekik

5. Kimyon

6. Pul biber

7. Fesleğen

8. Kırmızı toz biber

9. Reyhan

10. Sumak

Mutfakta Kullanabileceğiniz İşlevsel ve Şık Gereçler: Ölçü Kabı ve Kepçe

Özellikle tatlı ve hamur işi yapımında ölçü, oldukça önemlidir. Ufak bir farklılık hamurun kıvamının bozulmasına veya tatlının şekerinin az olmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle farklı boyutlarda ölçü kapları ve malzeme aktarımı için kepçe bulundurmak gerekmektedir.

Ölçü Bardağı: Üzerinde sıvı ve katılar için ayrı ölçü birimleri yazılı olan bardaklar, işinizi oldukça hızlandıracaktır.

Ölçü Kabı: Çırpma kabı olarak da kullanılabilen bir ölçü kabı hem hazırlığınızı hızlandıracak hem de daha fazla bulaşık çıkmasını engelleyecektir.

Kepçe: Çorba gibi sıvı formlu gıdaların servisi için kullanılan kepçeler, krep gibi kahvaltılıkların pişirme sürecinde de oldukça önemlidir. Mutfağınızda iki adet kepçe bulundurmak, sizi sık sık kepçe temizliği yapmaktan kurtaracaktır.

Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?