{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Yağdanlık Nasıl Temizlenir?

Yağdanlık Nasıl Temizlenir?

yagdanlik-nasıl-temizlenir

Yağdanlık Nasıl Temizlenir? 

Uzun süre herhangi bir kap içerisinde bekleyen yağların dibinde bazı tortular birikir. Bu tortular temizlenmediği takdirde yemeklerinize dağılarak acı bir tat bırakabilir. Özellikle zeytinyağının tortusu, yemeklerinizin lezzetini alıp götürmenin yanı sıra içerdiği asit miktarı nedeniyle midenizde sağlıksız sonuçlara sebep olabilir. Ayrıca gün içerisinde çok sık kullanılan gereçler olması sebebiyle tutma yerleri çok hızlı kirlenebilen yağdanlıklar, bir süre sonra elinizden kayacak denli yağlı hale gelebilir. Bu nedenle yağdanlıkların belirli aralıklarla düzenli olarak temizlenmesi gereklidir. Yağdanlıklar genellikle uzun ve ince yapıdadır. Bu biçim, temizliği zorlaştıran bir biçimdir. Hangi malzemeden olduğu fark etmeksizin yağdanlıklardan birikmiş kirleri ve yağı çıkarmak için doğal malzemelere başvurmak mümkündür. 

1.Sirke ve karbonat birleşimi, mutfakta hayat kurtaran temizlik pratikliği sağlar. Yağdanlıklarınız için de aynı kolaylığı sağlayacağından emin olduğumuz bu karışımı yağdanlığınızın içerisine dökebilirsiniz. Kapağını kapatıp bir süre salladıktan sonra, yağ şişenizin içerisindeki yağların ve kalıntıların kendiliğinden aktığını göreceksiniz. Dış temizlik için ise aynı karışımı bir bez veya sünger yardımıyla yağ şişenizin dış kısımlarına sürerek temizliğinizi tamamlayabilirsiniz. 

2. Yağdanlıklarınızın içine boşalttıktan sonra kabaca soğuk suyla çalkalayarak suyun basıncıyla çıkarak kirleri çıkarabilirsiniz. Ardından, kaynar su koyacağınızın bir leğenin içerisine bulaşık deterjanı ve yağdanlıklarınızı koyabilirsiniz. Yaklaşık 5 dakika bekledikten sonra, yağların kendiliğinden çözüldüğünü ve suyun dokunabileceğiniz sıcaklığa geldiğini gözlemlemeniz mümkündür. Yine de dikkatlice sıcak suyun içerisinden yağ şişelerini çıkarıp içerisindeki deterjanlı suyla çalkaladıktan sonra durulayarak kurumaya bırakabilirsiniz. 

3. Plastik bir yağdanlığa sahipseniz ve uzun süre sıcak suyun içerisinde tutmak istemiyorsanız, şişe temizleme fırçası yardımıyla deterjanlı sıcak suyu plastik yağdanlığınızı temizlemek için kullanabilirsiniz. Bu yöntemde oldukça dikkatli olmanız gerektiğini, kaynar suyun cildinize zarar verebileceğini hatırlatmış olalım. Yağdanlık Hangi Malzemeden Olmalı? Yağdanlıklar iki farklı malzemeden, cam ve plastikten üretilmektedir. Plastik, hafif olması ve düşmeye karşı dayanıklı olması sebebiyle tercih edilebilecek bir yağdanlık malzemesidir. Fakat cam, her şey için en sağlıklı uzun süreli saklama yöntemi olarak kabul görmüş bir yağdanlık malzemesidir. Bu nedenle temizliği daha zor, daha ağır veya kırılma olasılığı daha yüksek olmasına rağmen yağdanlıklarınız için cam şişeleri seçmeniz sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Yağdanlık Başlığı Çeşitleri Yağdanlıklar farklı başlık şekillerine, dolayısıyla farklı yağ akıtma seçeneklerine sahip mutfak gereçleridir. Silindir şeklinde başlıklar, yağın ip gibi ince bir formda akmasını sağlayarak, yemeğinize eklemek istediğiniz yağ miktarını ayarlayabilmenize olanak sağlar. Diğer başlıklara göre sızdırma oranı en az olan, silindir başlıklardır. Delikli başlıklar, şişe kapağının üzerinde bulunan delik vasıtasıyla yağın dökülmesine imkan verir. Bu başlık çeşidinin, yağı çok fazla akıttığı bilindiğinden, deliklerin üzeri yağın yere damlamasını önleyecek çeşitli engellerle kapatılır. Açılabilir yağdanlık başlıkları ise genellikle plastik yağ şişelerinde bulunan başlıklardır. Yağın şişeden çıkışını sağlayan deliğin üzeri, şişe kapağına bağlı bir başlık tarafından korunur ve yağın içerisine toz ve kir girişini önler. 


Yağdanlık Boyutu Ne Olmalı? 

Yağdanlıklar, büyük yağ tenekeleri veya şişelerinden bin bir zahmetle dökülebilen yağların kullanımını kolaylaştırmak üzere satışa sunulan mutfak ürünleridir. Taşıma ve kullanma kolaylığı sağlaması açısından yarım litre, bir litre veya en fazla bir buçuk litre hacme sahip olabilirler. Yağdanlıkların tercih edilmesinin tek sebebi elbette kolaylık değildir. Aynı zamanda şık görünümleriyle mutfak dekorasyonunun da birer parçası haline gelirler. Bu nedenle yağdanlık boyutlarının bir veya bir buçuk litre gibi büyük boyutlarda tercih edilmemesi tavsiye edilir. 300 ml veya 500 ml hacimlere sahip, saplı cam yağdanlık ve sirkelikler mutfağınızın dekorasyonu, yemeklerinizin lezzeti ve pratik bir kullanım için en iyi seçeneklerdir. Sofraya Yağdanlık Konur Mu? Sofra düzeninde sirkelik, limonluk ve yağdanlık gibi gereçlere yer verilmesi sık rastlanır bir durumdur. Salatasına yağ veya sirke eklemek isteyen, çorbasının içerisine limon damlatmak isteyen misafirleriniz için sofranıza şık yağdanlıklarınızı yerleştirebilirsiniz. Fakat bu yağdanlıklar, günlük olarak kullandıklarınız olmamalıdır. Madame Coco’da bulabileceğiniz kristal görünümlü, saplı ve ahşap kapaklı, cam yağdanlık ve sirkelikleri sofranızda güvenle kullanabilirsiniz.



Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?