{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Düdüklü Tencerede Yemek Kaç Dakika Pişer?

Düdüklü Tencerede Yemek Kaç Dakika Pişer?

Düdüklü Tencerede Yemek Kaç Dakika Pişer? 

Düdüklü tencereler mutfakça en büyük yardımcınızdır. İçerisine konan malzemenin dışarıyla hava bağlantısını keserek ısı yalıtımını maksimum seviyeye çıkaran düdüklü tencereler, pişme süresi 50-60 dakika olan ürünlerin 20-25 dakikada hazır olmasını sağlar. Dışarıdan görülmeyecek ve hava almayacak şekilde yemekleri en ideal biçimde pişirmenize yardımcı olan düdüklü tencerelerde pişme sürelerini bilmek büyük bir önem taşır. Çünkü pişirme esnasında kapağı açıp yemeği kontrol etmek mümkün değildir. Bu nedenle düdüklü tencerenizin içerisine koyduğunuz ürünün kaç dakikada pişeceği bilgisine sahip olmak oldukça önemlidir. Peki düdüklü tencerede yemek pişirme süreleri nasıldır, gelin birlikte göz atalım. 

• Kuru Fasulye – 35 Dakika – Fasulye geceden ıslatıldığında bu süre 25 dakikaya düşer. 

• Nohut – 35 Dakika – Nohut geceden ıslatıldıysa bu süre yaklaşık 25 dakikadır. 

• Mısır – 25 Dakika 

• Taze Fasulye – 15 Dakika 

• Tavuk But – 25 Dakika 

• Tavuk Sote – 15 Dakika 

• Mercimek – 20 Dakika 

• Barbunya – 20 Dakika 

• Parça Et – 30 Dakika 

• Kemikli Et – 45 Dakika

• Kuşbaşı Et – 15 Dakika 

• Yaprak Sarma – 15 Dakika 

• Hindi – 30 Dakika


Düdüklü Tencerenin Kapağı Ne Zaman Açılır? 

Yemeğiniz için uygun pişirme süresi tamamlandıysa sıra düdüklü tencerenizi açma kısmına gelmiş demektir. İşte en büyük zorluk, herkes için bu noktada başlar. Düdüklü tencereler, dışarıya buhar vermedikleri için tencere içerisinde yüksek basınç oluşur. Bu basınç, yavaş yavaş azaltılmadığı müddetçe düdüklü tencerenin patlama ihtimali oldukça yüksektir. Yemek piştikten hemen sonra kesinlikle kapak açılmamalıdır. Düdüklü tencerenizde pişirdiğiniz yemeğin piştiğinden emin olduktan sonra ocağı kapatarak en az 10 dakika beklemeniz önerilir. Bu bekleme, tencere içerisindeki ısıyla dışarısındaki ısının birbirine yaklaşmasını sağlamak içindir. Bekleme tamamlandıktan sonra ise düdüklü tenceredeki basıncın azaltılması işlemine geçilir. Bunun için tencerenin üzerinde yer alan düdük kısmının dik konuma getirilmesi gerekir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, tencerenin sıcak oluşudur. Tencere düdüğünü yukarıya kaldırırken çatal, kaşık veya bıçak kullanarak uzaktan yapmanız önerilir. Tencerenin içerisinden bir anda boşalmaya başlayacak olan sıcak hava, basıncın etkisiyle parmaklarınızın zarar görmesine sebep olabilecek denli tehlikelidir. Uzaktan bir çatal, bıçak veya kaşık yardımıyla kaldırdığınız tencere düdüğü, yavaş yavaş düdüklü tencere içerisindeki havayı boşaltacaktır. Hava tamamen boşaldığında, düdüklü tencereniz açılmaya hazır demektir. Bu süreci hızlandırmak ve dış sıcaklıkla iç sıcaklığı daha hızlı birbirine yaklaştırmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bunlardan birisi, düdüklü tencerenizi suya tutmanızdır. Ilık veya normal sıcaklıkta akan çeşmenizin altına düdüklü tencerenizi koyarak bekleme sürenizi 10 dakikadan 1-2 dakikaya kadar düşürmeniz mümkündür. Fakat bu yöntemde bir tehlike bulunduğu konusunda uyarmamız gerekir. Eğer düdüklü tencerenizi altına bırakacağınız su gereğinden fazla soğuk ise, iç basıncı daha da arttıracaktır. Düdüklü tencere kapağınızda silikon sabitleyiciler bulunmuyorsa, tencereniz bu basınca dayanamayarak büyük bir gürültüyle açılabilir ve hazırladığınız yemek tamamen çöp haline gelebilir. Bu nedenle düdüklü tencerenizi açmak için hızlandıracağınız süreçte, seçeceğiniz su sıcaklığı oldukça önemlidir. Düdüklü Tencere Kullanmanın Püf Noktaları Düdüklü tencereler havayı ve sıcaklığı içerisinde hapsederek yemeklerin çok daha hızlı pişmesine olanak tanıyan gereçlerdir. Fakat elbette böylesi bir kolaylık sağlayan ürünün tehlikeleri olmazsa olmazdır. Bu tehlikelerden uzak kalabilmeniz ve düdüklü tencere kullanımının inceliklerini keşfedebilmeniz için sizlerle bazı ipuçları paylaşacağız. İşte düdüklü tencere nasıl kullanılır sorusunun yanıtları… 

• Düdüklü tencerenizde pişirmek istediğiniz ürünlerin pişme sürelerini mutlaka kontrol edin. Farklı sürelerde pişen yiyecekleri aynı anda düdüklü tencereye koymanız durumunda dilediğiniz lezzete ulaşamayabilirsiniz. Bu nedenle örneğin patates gibi erken pişebilen bir ürünü, et gibi uzun sürede pişen bir ürünle aynı anda tencereye koymanız durumunda patatesleriniz yemeğin içinde neredeyse kaybolacaktır. Bu durumu önlemek için önce etinizi düdüklü tencerenizde pişirip kapağı açtıktan sonra hızlı pişen malzemeleri ekleyerek yemeğinizi daha lezzetli bir kıvama getirebilirsiniz. 

• Bilindiği gibi düdüklü tencere havayı dışarıya vermez. Yani yemeklerinize koyduğunuz su buharlaşmaz. Bu nedenle herhangi bir tencerede yemek yaparken, buharlaşma payını da hesaba kattığınız yemek suyunuzu aynı miktarda düdüklü tencerenize koyarsanız, hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Yemek suyunuzu 3’te 1 veya yemeğe göre 4’te 1 oranında azaltmanız daha sağlıklı bir sonuç verecektir. 

• Düdüklü tencerelerin yüksek boyutlarda yapılmasının temel sebebi, içeride sıkışan yemek buharının dolaşımını sağlamaktır. Bu boşluğu doldurmanız, kötü sonuçlara yol açabilir. Düdüklü tencereniz içerisinde görebileceğiniz ölçü çizgileri bulunur. En alttaki çizgi, düdüklü tencere içerisine koyabileceğiniz ürün miktarını, ortadaki çizgi ise ekleyebileceğiniz su miktarını gösterir. Düdüklü tencereniz içerisine koyduğunuz ürünler eğer piştiklerinde en üst çizgiyi geçecekse, malzemelerinizi veya suyunuzu azaltmanız tavsiye edilir.

Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?