{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Bıçak Nasıl Bilenir?

Bıçak Nasıl Bilenir?

Bıçak Nasıl Bilenir?

Uzun yıllar mutfağınızda her türlü ürünü kesmek için kullandığınız bıçaklar, bir süre sonra körelmeye başlar. Keskinliğini yitiren, körleşen bıçakları kullanırken pek çok gıda ürününü düzgün kesemediğinizi veya kesmek isterken parçaladığınızı fark edersiniz. Bu noktada ihtiyacınız, bıçağınızın bilenmesidir. Bileme işlemi, yalnızca düz kesim bıçaklarda gerçekleştirilebilir. Ekmek bıçağı veya meyve bıçağı gibi tırtık kısımları bulunan bıçaklarda, bileme durumunda bu doku kaybedileceğinden körelme durumunda yenisiyle değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Bıçaklar, küçük dişlileri bulunan sağlam çelik materyallerle veya biley taşlarıyla keskinleştirilirler. Eğer evinizde bulundurduğunuz bir biley taşı yoksa, bıçaklarınızı bileme işini bu işin ustalarına bırakmanız daha sağlıklı olacaktır. Çünkü keskin bir yapıya sahip olan bıçaklarla yaralanma olasılığınız oldukça yüksektir. Eğer evinizde bıçağınızı bilemek istiyorsanız ve gerekli malzemeleri edindiyseniz, geriye yalnızca bıçağınızın keskin olması gereken yüzünü, elinizdeki biley taşı veya çeliğe baskı uygulayarak sürtmek kalacaktır. 


Bıçaklar Bulaşık Makinasında Yıkanır Mı? 

Farklı çeşitlerde satışa sunulan bıçaklar, plastik, çelik veya ahşap saplara sahip olabilir. Bu tarz mutfak gereçlerini bulaşık makinanızda yıkayıp yıkayamayacağınızı sahip olduğu malzemeyi kontrol ederek öğrenebilirsiniz. Çelik ve plastik saplı bıçaklar, yüksek ısıya ve suya dayanıklıdır. Makinanızda 50, 60 veya 70 derecede yıkandıklarında herhangi bir hasar görmeden kullanabilirsiniz. Fakat ahşap saplı bıçaklar, çelik vidalarla birbirine tutturulmuş iki ayrı parçadan meydana geldikleri ve ahşap malzeme suya dayanıklı olmadığı için bulaşık makinasında yıkanamazlar. Aksi takdirde ahşapta ayrılma ve bozulma görülebilir. Bir başka nokta ise yüksek ısının, bıçağın keskinliğine verdiği hasardır. Birkaç yıl içerisinde anlaşılmayan bu hasar, yıllar içerisinde peyderpey çeliğin formunu kaybetmesine yol açabilir. Bulaşık makinanız, çelik malzemeyi eritebilecek sıcaklığa asla ulaşmaz. Fakat, uzun süre su ve sıcaklık ile karşı karşıya kalan çeliğin keskin kalma süresinin kısaldığı bilinmektedir. 


Bıçak Çeşitleri Nelerdir?

 Mutfak çekmeceniz içerisinde en az 5-6 adet farklı tarz bıçak bulunur. Bu bıçakların her biri farklı bir amaç için tasarlanmış mutfak gereçleridir. Özellikle yeni evlenenlerin, çeyiz için bıçak alışverişi yapanların zorlandığı bıçak çeşidi seçimini kolaylaştırmak için, gelin birlikte bıçak çeşitlerine göz atalım. 

1. Ekmek Bıçağı: Uzun, genellikle plastik saplı ve büyük dişlileri bulunan bıçaklardır. İnce uzun formda üretilen bu bıçaklar, tırtıkları sayesinde ekmeğin parçalanmadan dilimlenmesini sağlar. 

2. Et Bıçağı: Mutfağınızdaki en keskin bıçak çeşidi olan et bıçaklarının boyutları değişkenlik gösterir. Satırdan kesim bıçağına dek farklı ebatlarda görebileceğiniz bu bıçakların ortak özellikleri, pürüzsüz bir kesim yüzeyine sahip olmalarıdır. Bir mutfakta bir büyük ve bir küçük et bıçağı bulunması işinizi kolaylaştıracaktır.

3. Meyve Bıçağı: Avuç içine sığabilecek ölçülerde tasarlanan meyve bıçakları, plastik saplı ve küçük çelik yüzeylere sahip bıçaklardır. Doğrudan elde kullanılmaları sebebiyle, yaralanmaları en aza indirmek için çok keskin üretilmeyen bu bıçaklar, meyveleriniz soymak ve dilimlemek için ideal keskinliğe sahiptirler. 

4. Yağ Bıçağı: Genellikle çatal kaşık bıçak takımları içerisinde yer alan yağ bıçakları, keskin olmayan tırtıklı dişlere sahiptirler. Ekmek gibi yumuşak gıdalar üzerine yağ, salça, reçel sürmek için kullanılan ve kahvaltı sofralarından eksik olmayan bu şık bıçaklar, farklı dizaynlara sahip olacak şekilde ayrı ayrı da satılmaktadır.

Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?