{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Battaniye Çamaşır Makinesinde Yıkanır Mı?

Battaniye Çamaşır Makinesinde Yıkanır Mı?

Battaniye Çamaşır Makinesinde Yıkanır Mı?

Battaniyeler kış aylarının kurtarıcısı, iç ısıtan yumuşaklıklarıyla her an sizi kollarına çekmek isteyen küçük bir çocuk gibidir. Soğuk sabahlarda altından çıkmak istemediğiniz battaniyeleriniz, maalesef bu kadar sık kullanıma dayanamayıp kirlenebilir. Uyku esnasında salgılanan vücut sıvıları, korunmasız battaniyeye bulaşabilir ve bir süre sonra battaniyenizin kötü bir koku yaymasına sebep olabilir. Bu nedenle sık olmasa da kış kullanımının ardından battaniyelerin tamamını yıkamak ve kaldırmak en sağlıklı seçimdir. Tek kişilik battaniyeler, çamaşır makinesine rahat sığan boyutları nedeniyle şüphe uyandırmadan makinede yıkanabilirler. Çift kişilik battaniyeleriniz ise yün malzemeye sahipse muhtemelen çamaşır makinenize sığmayacaktır. Fakat elyaf, pamuklu çift kişilik battaniyeleri makinenizde yıkayabilirsiniz. Elbette bazı kurallar çerçevesinde… Öncelikle, eğer battaniyeniz üzerinde herhangi bir leke bulunuyorsa, çamaşır makinenize yerleştirmeden önce bu lekeyi çıkarmalısınız. Aksi takdirde uzun süre makinede kalacak olan battaniyeniz, lekeyi tümüyle sık dokunmuş kumaşının içerisine çekebilir ve lekeniz bir daha asla çıkmayacak hale gelebilir. Lekesi üzerinde çalıştığınız tek veya çift kişilik battaniyenizi, çamaşır makinenize artık yerleştirebilirsiniz. Peki ama nasıl? Battaniye kaç derecede yıkanır? Buyurun birlikte bakalım… 


•Battaniyelerinizi mümkün olan en düşük sıcaklıkta yıkamanız gerekmektedir. Sıcak, sık dokunan ürünlerin yapısını bozabilmektedir. Maksimum 30 derecede battaniyelerinizi yıkayabilirsiniz. 

•Makinenizin sıkma devri 600’ün üzerinde olmamalıdır. 30 derece dahi olsa, sıcakla büzüşen ve kırışan battaniyeler uzun süre sıkma işlemine maruz kaldığında yumuşaklığını tamamen yitirirler. 

•Eğer battaniyeleriniz yün ise, uygun programı seçtiğinizden mutlaka emin olmalısınız. 


Battaniye Nasıl Temiz Tutulur? 

Soğuk havalarda size sıcacık bir yuva sağlayan battaniyelerinizi uygun nevresimlerle birlikte kullanmak, temiz tutmanın kuşkusuz ki ilk adımıdır. Nevresimler, battaniyenize vücut sıvılarınızın geçmesini, günlük kir ve tozların yapışmasını engelleyebilecek veya kirlenme süresini uzatabilecek en önemli tekstil ürünleridir. Kış ve sonbahar aylarında tercih edilen battaniyeler, havaların nemli olması sebebiyle sık sık yıkanmaz. Çünkü kuruması oldukça vakit alır. Fakat bu durum, battaniyenizi ara sıra havalandırmanızın önünde bir engel teşkil etmez. Haftada veya 2 haftada bir battaniyenizi balkonunuza asarak havalandırmak, rüzgarla temizlenebilir olan tüm tozları silip süpürecektir. Battaniyenizin ömrünü uzatmak için yapacağınız bu hamleler sayesinde, nefes alabilir bir ürüne kavuşmuş olacaksınız. Sık sık havalandırılmasına veya nevresimlerle kullanılmasına rağmen battaniyeler elbette kirlenebilir. Bu durumda elde yıkama yöntemini kullanabilir veya çamaşır makinenizde battaniyelerinizi yıkayabilirsiniz. 


Sararan Battaniye Nasıl Temizlenir?

Uzun yıllar yatağınızın sıcaklığını koruyan battaniyeler, bir süre sonra kullanım nedeniyle sararma yapabilir. Bu durum, battaniyenizi kirli kullandığınız anlamına kesinlikle gelmez. Hava koşulları, yıkama yöntemleri, ıslak kalma gibi durumlar sararmaların başlıca sebebi olabilir. Tüm bunlar olmaksızın da uzun süre kullanılan elyaf, yün veya pamuk kumaş sararabilir. Sararma durumunda battaniyenizi çamaşır makinesinde yıkamak kolay gibi görünse de maalesef bir çözüm değildir. Öncelikle sararan battaniyenizi en az 2 saat havalandırarak, dokuma aralarının açılmasını sağlamanızı tavsiye ediyoruz. Kendisini bırakan ve gevşeyen battaniyenizi varsa küvetiniz içerisine, yoksa temizledikten sonra giderini kapatabileceğiniz balkonunuza bir miktar su doldurarak serebilirsiniz. Çamaşır deterjanı, kumaştan ayrılması oldukça zor bir kimyasaldır. Elde yıkama yaptığınız battaniyenizde çamaşır deterjanı yerine doğal ürünler kullanmanız önem taşır. Sabun, karbonat gibi temizlik ürünlerini üzerine serpeceğiniz battaniyenizi en az 15 dakika suyun içerisinde bekletmeniz gereklidir. Bekleme sonrasında karbonatı battaniyenizin sararan kısımlarına dökerek elinizle çitileyebilirsiniz. Lekelerin çıktığını düşünüyorsanız, artık normal bir temizlik safhasına geçmeniz mümkündür. Bu aşamada dilerseniz battaniyenizi çamaşır makinenizde 30 derece sıcaklıkta ve 600 devirde olacak şekilde yıkayabilir veya ayaklarınızla suyunu sıkarak battaniyenize elde yıkama yapmaya devam edebilirsiniz. Çamaşır makinenizin düşük devirli sıkma programından da çıksa, sizin sıktığınız sudan da çıksa battaniyeniz ağır ve ıslak olacaktır. Mümkün olduğunca güneş ışığı altına sermeye dikkat etmelisiniz. Bu nedenle battaniye temizliği için en uygun zamanın yazın gelişi olduğunu söylemek elbette mümkündür.



Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?