{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir? Küf ve Rutubet Kokusu İçin Evinizde Uygulayabileceğiniz Yöntemler

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir? Küf ve Rutubet Kokusu İçin Evinizde Uygulayabileceğiniz Yöntemler

Küf ve rutubet kokusu her evin veya ofis gibi ortamların korkulu rüyası haline gelen bir durumdur. Küf ve rutubetin tam tarif edilebilecek bir kokusu olmadığı gibi bu kokunun insanları rahatsız eden ve oldukça ağır bir koku şeklinde tarif edildikleri bilinir. Özellikle misafir geldiğinde küf veya rutubet kokusu ile karşılaşması hem onlar için hem de ev sahipleri için pek hoş karşılanmaz. Dolayısıyla da bu kokuyu ortadan kaldırmak ve tekrar evlerin klasik ferah kokusuna erişebilmesi için uğraş göstermek gerekir. Rutubet kokusunun nasıl giderileceğine dair çeşitli fikir ve görüşler de ortaya atılmaktadır. Bazı yöntemler tamamen modern ve %100 giderme garantisi sunarken eski çağlarda kullanılan çeşitli yöntemler de kısa vadede direkt olarak kokuyu gidermese de uzun vadede temizliğe yöneliktir. Elbette ki rutubet hakkında nasıl giderileceğine dair fikir sahibi olmadan önce rutubet nedir ve rutubet ne demek gibi sorulara da cevap vermek gerekmektedir. Bu soruya net bir şekilde cevap verdikten sonra elbette rutubet nasıl geçer konusunda daha açık ve daha net bilgi sahibi olmak mümkün olacaktır.


Rutubet Neden Oluşur?

Rutubet durumunun oluşmasının birden fazla nedeni vardır. Ancak temel olarak bakıldığında rutubetin nem kavramı ile doğru orantılı olarak bir ilişkisi olduğu söylenmektedir. Bu noktada bir yerde rutubet kokusunun ortaya çıkmasının temel sebebi, ısı farkından kaynaklanmaktadır. Ev veya ofislerin farklı noktalarında ortaya çıkan su buharı, soğuk hava ile direkt olarak etkileşime girer ve sonuç olarak buharlaşır. Yoğunlaşmaya uğrayan su buharı rutubet önleyici çeşitli maddeler kullanılsa da duvar tarafından emilir ve rutubet oluşmuş olur. Rutubet giderici ürünler yalnızca rutubet kokusunun giderilmesi amacı ile değil duvar tarafından emilen ve kötü bir görüntü oluşturan manzarayı da ortadan kaldırmayı hedefler. Rutubet oluşmasının nedenleri arasında bir başka sebep de evlerin ısı yalıtımının doğru bir şekilde yapılmayışıdır. Isı yalıtımı özellikle de yazdan kışa geçişlerde oldukça sert iklim değişikliklerinin olduğu bölgelerde oldukça önemlidir. Bu nedenle de oluşabilecek ısı değişimlerine ayak uydurabilecek taban ve tavan duvarlarına sahip olunması gerekir. Rutubet neden olur sorusu için verilebilecek bir diğer cevap ise duvarların arkasında gereğinden fazla su birikmesidir. Biriken su duvar ile bütünleşir ve duvarın şişmesine neden olur. Bu nedenle de hem ağır bir koku hem de evdeki rutubet nasıl giderilir sorusuna cevap arama faslına neden olur. Tıpkı diğer mekanlarda olduğu gibi evde rutubet neden olur için verilecek olan cevap da hemen hemen aynıdır. Dolayısıyla da aynı hataları tekrarlamamak gerekir.

Rutubet ve Küf Kokusunun Zararları Nelerdir?

Rutubet ve aynı anda devreye girdiklerinde binalar için büyük ölçüde zarar verebilecek maddelerdir. Bu durumların oluşması gibi olaylarla karşı karşıya kalmamak için önceden önlem almak ve rutubet ile küfün getirdiği zararlardan kaçınmak gerekir. Rutubet zararları saymakla bitmez. Öncelikle evin her köşesine kadar yayılan ve oldukça ağır bir kokuya neden olan boğuk bir kokusu vardır. Bunun yanı sıra duvarların çürümesine ve yeniden tadilat yapılmadığında göçüklerin oluşmasına kadar gidebilecek bir sürece yol açar.

Küf nasıl çıkar sorusuna da oturaklı bir cevap alınamadığında tıpkı rutubetin oluşturduğu zararlara benzer zararların ve evlerin bütünlüğünü bozacak manzaraların oluşabileceğini söylememiz mümkün olacaktır. Kısa vadede hem küf hem de rutubet evlerde hasar ortaya çıkarmıyor olsa da ilerleyen yıllarda geri dönüşü çok daha masraflı olabilecek sorunlar teşkil etmeleri muhtemel olacaktır. Elbette tıpkı rutubeti açıkladığımız gibi küfün ne olduğunu da açıklamak ve ne ile karşı karşıya olduğumuzu daha iyi bilebilmek için küf nedir sorusuna da eksiksiz bir şekilde cevap vermek gerekir.

Küf de tıpkı rutubet gibi duvarlarda meydana gelir ve gri lekeli bir görünüme sahiptir. Nem sonucu oluşur. Küfün en önemli farkı ise, bulunduğu ortamdaki kıyafetler, mobilyalar ve halılara kadar bulaşma etkisi olmasıdır. Bu nedenle de hızlı bir şekilde çözülmesi gerekir. Küf önleyici ürünler de bu noktada yardımcı olacak olan ürünler olarak ön plana çıkabilir. Evdeki rutubet kokusu nasıl giderilir sorusunu cevaplamak da hem evlere gelen misafirler hem de ev sahiplerinin mahcup duruma düşmemesi için son derece önemli sorular arasında yer alır.

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Rutubet her ne kadar giderilmesi zor olsa da rutubet çözümleri ile ortadan kaldırılması da mümkün olan bir durumdur. Bu nedenle adım adım rutubet çözümü basamakları üzerinden ilerlemek gerekir. Odadaki rutubet kokusu nasıl giderilir sorusunu çözmeden önce ilk olarak rutubetin oluşmasını sağlayan bazı sebepleri ortadan kaldırmak gerekir. Rutubet kokusu nasıl giderilir için verilebilecek çözüm önerileri ise şu şekildedir;

• İlk olarak ev içinde herhangi bir sebepten dolayı çamaşır kurutulmaması gerekir

• Evlerin veya ofislerin belirli aralıklarla havalandırılması gerekir

• İç ve dış yalıtım yaptırılması gerekir

• Evin içi veya dış kısmı boyanırken anti küf madde içeren boyalar tercih edilmelidir

• Pencere ve kapıların kenarlarında ortaya çıkan boşlukların silikon ile kapatılması önerilir

• Ahşap kapı ve pencere yerine plastik ürünler tercih edilmelidir.

Evde rutubet nasıl önlenir için verilebilecek tavsiyeler bu şekildedir. Elbette bunların yanı sıra farklı çözüm önerileri de olabilir. Rutubet ve küfün nedenleri hemen hemen aynıdır. Fakat bıraktıkları etki göz önüne alındığında ise küfün bir tık daha üstte zarar verici bir durum olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Odadaki rutubet kokusu nasıl gider konusunda ise yine odaların sürekli havalandırılması tavsiye edilebilir. Bununla beraber eskiyen boyalar yenilenmeli, su birikintisi veya akıntısı olan noktalar için ise yalıtım yöntemi kullanılmalıdır. Tüm bu adımları işledikten sonra ise rutubet nasıl önlenir için ekstra bir çaba sarf etmeye gerek kalmaz.

Rutubet ve Küf Nasıl Temizlenir?

Rutubet ve küfün nasıl temizleneceği de insanların en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Bu noktada gri ve çirkin bir leke bırakan durumlar, herhangi bir toz bezi veya temizlik ürünü ile ortadan kaldırılması mümkün değildir. Tavandaki rutubet nasıl giderilir için, küf veya rutubet kaplayan bölüm belirlenir.

Daha sonraki aşamada ise o kısım sökülerek duvarın ham haline geri dönülür. Bu noktadan sonra ise direkt olarak tavanı baştan boyayarak eskisinden de yeni bir duruma getirmek mümkündür. Tavanda rutubet nasıl önlenir ise başka bir konudur. Bu noktada rutubetin oluşmadan önce ne gibi önlemler alınması gerektiğine değinilmektedir değinilmesi gerekmektedir. Su, sıcak ile karşılaştığı noktada uçan ve havada yoğunlaşan bir madde olduğu için direkt olarak tavanda hasara yol açmaktadır. Bu nedenle çamaşırları odada kurutmak gibi bir yola başvurursanız, çamaşırların üzerindeki su buharlaşarak tavana yapışır ve rutubet oluşur. Bunu önlemek için ise çamaşırları hava alan balkon gibi noktalarda kurutmak gerekir B. Duvarları boyamadan da rutubeti temizlemek mümkündür.

İlk olarak bir fincan içerisine sirke ile sıcak suyun karışımı eklenir. Daha sonra bu oluşan madde rutubetli noktaya dökülür. Aradan 10 dakikalık bir süre geçtikten sonra ise ıslak bir bez ile silinir. Duvardaki rutubet kokusu nasıl giderilir sorusu ile de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu sorunun cevabı için ise duvardaki rutubetin temizlendikten sonra kokusunun da ortadan kalkacağını söylemek mümkündür. Ancak yine de oda kokuları ve sık havalandırma ile süreci hızlandırmak mümkün olacaktır. Dolaplar da bu süreçte hem elbiselerin hem de dolapların içindeki maddelerin rutubet kokusundan etkilenmesi konusunda son derece öneme sahip olan noktalardır. Bu nedenle dolaptaki rutubet kokusu nasıl giderilir konusunda yapılması gereken baz şeyler olacaktır.

Dolaptaki rutubetin kokusu tam anlamıyla ortadan kalkmadan önce dolabın içinin tahliye edilmesi gerekir. Daha sonraki aşamada ise sirke ve sıcak su yöntemi ile temizlik yoluna başvurmak yine bu kokuyu sona erdirecektir. Dolapların da belirli aralıklarla havalandırılması tavsiye edilir. Elbette son olarak duvardaki rutubet nasıl geçer için verilebilecek bir öneri de duvarların sürekli olarak boyanmasıdır. Ancak kalıcı bir çözüm olmayacağı gibi masrafı da büyük olacaktır.

Rutubet Oluşmaması İçin Neler Yapılabilir?

Rutubet durumunun ortadan kaldırılması için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Özellikle de rutubet kokusunun bazı durumlarda yorganlara dahi geçtiği gözlenmektedir. Yorgandaki rutubet nasıl giderilir sorusu için, yorganı makinada birkaç defa yıkamak çözüm olabilir. Ancak direkt olarak yorgana rutubetin geçmesi istenmiyorsa da yorgan ile rutubetli ortamın teması engellenmelidir.

Tavanda rutubet nasıl önlenir ise başka bir konudur.

Bu noktada rutubetin oluşmadan önce ne gibi önlemler alınması gerektiğine değinilmesi gerekmektedir. Su, sıcak ile karşılaştığı noktada uçan ve havada yoğunlaşan bir madde olduğu için direkt olarak tavanda hasara yol açmaktadır. Bu nedenle çamaşırları odada kurutmak gibi bir yola başvurursanız, çamaşırların üzerindeki su buharlaşarak tavana yapışır ve rutubet oluşur. Bunu önlemek için ise çamaşırları hava alan balkon gibi noktalarda kurutmak gerekir .

Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?