{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?  

Kesme tahtaları mutfakta işinizi kolaylaştıran en pratik ürünlerden birisidir. Et ve tavuk doğramanın, salataların ilk akla gelen bu malzemesi, özel bir bakım istemesi dolayısıyla temizlik konusunda sizi biraz zorlayabilir. Ahşap malzemeden yapılmış olması sebebiyle yüksek sıcaklıkta forma kolayca bozulabilen kesme tahtaları, uzun süre suya maruz kaldığında da aynı sonuçla karşılaşılabilir gereçlerdir. Bu nedenle kesme tahtaları elde yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Çoğu zaman ekmek kesmek gibi tahtayı çok da kirli hale getirmeyen işlerde de kullanılan kesme tahtaları, böylesi basit işlemlerden sonra köpüklenmemelidir. Sık sık yıkamak, kesme tahtanızın ömrünü hatırı sayılır derecede kısaltacaktır. Fakat elbette et gibi yağlı veya domates gibi sulu yiyecekler için kullanıldığında hiç vakit kaybetmeden temizlemek gereklidir. İşinizi tamamladıktan sonra kesme tahtanızı, bulaşık süngeri ve deterjanı yardımıyla oval hareketlerle köpükleyin, ardından bol suyla durulayın ve kurulama bezi veya kağıt havlu aracılığıyla mutlaka kurulayın. Kuruladıktan sonra hemen dolabınıza, çekmecenize veya kapalı bir alana kaldırmayın, açıkta kesme tahtanızı bekletin. Çünkü bol suya maruz kalan ahşabın nemini bırakabilmesi, havalandırılmasına bağlıdır. Lavabonuzun arkasına veya bulaşıklığınıza koyarak kesme tahtanızı havalandırın ve birkaç saat sonra dilediğiniz gibi yeniden kullanabilir veya çekmecenize kaldırabilirsiniz. 


Kesme Tahtasındaki Koku Nasıl Giderilir? 

Kesme tahtanızdaki kokuyu giderme yöntemlerinden ilki her evde bulunabilecek olan maden suyu ile temizleme işlemidir. Kesme tahtanızın üzerine madem suyunu yavaş yavaş dökerek, tahtanın dokulu yüzeyinde kalan parçacıkların giderilmesini sağlamanız mümkün. Maden suyu sıvı formuyla bu dokulu yüzeyin her zerresine ulaşacak ve asiti sayesinde arada kalan parçaların yüzeye çıkmasına ve temizlenmesine yardımcı olacaktır. Bir diğer yöntem ise asidi yüksek bir gıda olan limon ve deniz tuzunun kullanılmasıdır. Eğer imkanlarınız dahilindeyse kesme tahtanızın üzerine deniz suyu döktükten sonra, bir limonu yarıya bölerek bir parçasıyla kesme tahtanızı temizlemeniz olanaklıdır. Ayrıca aynı asidik etkiyi yaratarak parçacıkların kesme tahtanızdan uzaklaşmasını sağlayan bir başka sıvı da oksijenli sudur. Tahtanızın üzerine dökeceğiniz oksijenli su, yaklaşık 5 dakika boyunca bekletildiğinde kokuya sebep olan yiyecek parçalarının yüzeye çıkarılmasına yardımcı olur. Geriye yalnızca bulaşık süngeriyle kesme tahtanızı temizlemek kalacaktır. Kesme tahtaları doğru temizlenmediğinde, yıkama sonrasında nemli bırakıldığında yoğunluğu giderek artan kötü bir kokuya sebep olabilirler. Öncelikle bu durumun yaşanmaması için köpükle, durula, kurula ve havanladır adımlarını doğru yaptığınızdan emin olmalısınız. Fakat elbette her şeyi doğru yapmış olmanıza rağmen, ahşap malzeme dokulu yapısı nedeniyle bazı gıda ürünlerinden parçacıkların yüzeyine tutunmasına izin vererek kötü bir koku yayabilir. Et, balık gibi yoğun kokulara sahip ürünler sık sık kesme tahtanızda yerini alıyorsa bir süre sonra bu gıdaların kokularının kesme tahtanıza sindiğini görebilirsiniz. Eğer böyle bir durumla karşılaştıysanız birkaç farklı yöntemle bu kokudan kurtulmanız mümkündür. 


Kesme Tahtasında Kararma Neden Olur Ve Nasıl Temizlenir? 

Amerikan servisler, kişiye özel runnerlar gibi düşünülebilecek sofra aksesuarlarıdır. Daha sportif ve daha samimi bir ortam yaratmak için kullanılabilecek olan Amerikan servisler, elbette renkleri ve tasarımlarıyla sofranızdan şıklığı da eksik etmeyeceklerdir. Kişiye özel olmaları sebebiyle boyutları runnerlara nazaran çok daha küçük olan Amerikan servisler, 30 x 40 cm, 29 x 42 cm boyutlarında olabilirler. Tasarımları ise runnerlara göre çok daha farklı ve çeşitlidir. 


Amerikan Servis Çeşitleri Nelerdir?

Kararmaları temizleyebilmenin iki farklı malzemeyle gerçekleştirilebilecek yöntemi bulunur. İlki sirkeyi kesme tahtanız üzerine dökerek yaklaşık 5 dakika beklemeniz ve sonrasında kararmış kısımları ovalayarak temizlemenizdir. İkinci yöntem ise toz şeklindeki karbonatı kesme tahtanızın yüzeyi üzerine dökmeniz ve ardından yarım limon ile ovalayarak temizlemenizdir. Bu işlemi yaptığınızda karbonat ve limon asidinin kabarcıklar çıkararak tahtanız üzerindeki lekeleri yavaş yavaş çıkardığına tanık olabilirsiniz. Daha detaylı bir temizlik için ise yarım limonu tahta yüzeyinde bulaşık süngeri gibi gezdirerek kararmalardan kurtulabilirsiniz. Özel bir ilgi isteyen kesme tahtaları, bu ilginin karşılığını her türlü mutfak işinde kolaylık sağlayarak kesinlikle hak eder. Fakat bu ilgi temizlikle sağlanmadığı takdirde kesme tahtanız, sağlıklı bir mutfak gereci olmaktan git gide uzaklaşacaktır. İyi temizlenmeyen, sık sık tahta üzerinde kalan gıda parçalarından arındırılmayan veya temizlik işlemi sonrası kurulanmayan kesme tahtalarında bir süre sonra çeşitli kararmalar oluşur. Üst yüzeylerinde ve kenarlarında görülebilecek bu kararmalara müdahale edilmezse, yeni bir kesme tahtası almak zorunda kalabilirsiniz. Yeni bir kesme tahtası için tercihinizi Madame Coco’dan yana yapabilirsiniz. Kaliteli ve sağlıklı bir kesme tahtasına sahip olmak için Madame Coco online mağazasına girmeniz ve beğendiğiniz kesme tahtasını sipariş vermeniz yeterlidir.



Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?