{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Düdüklü Tencere Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Düdüklü Tencere Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Düdüklü Tencere Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Düdüklü tencere, mutfakların olmazsa olmaz gereçlerinden birisidir. Kullanım kolaylığı, vakit kazandırıyor olması ve yemeklerde yumuşak pişimi neredeyse garantilemesi sebebiyle sık sık tercih edilen düdüklü tencerelerde onlarca farklı çeşit bulunmaktadır.

Bu seçenekler arasında seçim yapmak kimileri için zorlayıcı olabilmektedir. Bu durumu kolaylaştırabilecek unsur, belirli kalite standartlarına uygun değerlendirme yapmaktır.


  • Düdüklü tencereler, tam işlevde olmadığında istenilen verim alınmaz. Bu nedenle seçtiğiniz düdüklü tencerede kapak lastiği bulunduğundan emin olmalısınız.
  • Genellikle çelikten üretilen düdüklü tencerelerde, başka bir malzeme kullanılmadığını kontrol etmek çok önemlidir. Çünkü çelik dışında bir malzeme, düdüklü tencerenin iç basıncına dayanamayarak patlamaya sebep olabilmektedir.
  • Tam kapanmadığında yemeği belirtilen sürede pişiremeyen düdüklü tencerelerde kapak güvenliği en önemli dikkat unsurudur. İç içe geçmeli bir sisteme ek olarak iç lastik ve sıkıştırılan kapaklar, düdüklü tencereler için idealdir.
  • Yüksek basınçla yemek pişiren düdüklü tencerenizin patlamaması için, havayı bir miktar dışarıya vermesi gerekmektedir. Bu da seçiminizi yaparken uygun aparata sahip düdüklü tencereler içinden, hava boşaltma özelliği olanları seçmenizi önemli hale getirmektedir.

Düdüklü Tencere Kalitesi Nasıl Anlaşılır?


Düdüklü tencerede kaliteyi belirleyen unsur kapaktır. Tencere kapağının güvenlikli olması, olası bir patlama durumunun önüne geçebilecek yegane etmendir. Bu nedenle düdüklü tencere çeşitlerinde hazneye değil, kapak kısmına odaklanılmıştır. Kapak içerisinde güvenlik lastiğinin bulunması, dışarı hava sızmasını engellemektedir. Bu durum hem istenmeyen kazaların ortaya çıkmasının önüne geçmekte hem de yemeklerde pişirme süresinin kısalmasını sağlamaktadır. Bir diğer önemli nokta ise kapak üzerinde yer alması gereken hava boşaltma aparatıdır.

Bu aparatlar, manuel kontrolle çalışmaktadır. Yemek pişirirken kapatılması durumunda, düdüklü tencerenin ısıyı ve havayı içerde tutmasına olanak sağlamaktadır. Pişirme işlemi tamamladıktan sonra ise tencerenin açılabilmesi için iç havanın boşaltılması gerekir. Bu aparatlar, bastırılarak veya kaldırılarak, tencere açılmadan önce havanın boşalmasını sağlamaktadır. Kaliteli bir düdüklü tencerede, tüm bu özellikler mutlaka yer almalıdır.


Düdüklü Tencere Tehlikeli Mi?

Düdüklü tencerelerde güvenliği kapak sağlar. Bu nedenle kaliteli bir düdüklü tencere kesinlikle herhangi bir tehlike arz etmez. Fakat gevşemiş kapak lastiği veya hava boşalma mekanizması bulunmayan bir kapak, tencere içerisindeki basıncın bir anda dışarı çıkmasına sebep olabileceği için çeşitli sorunlar yaratabilmektedir. Düdüklü tencereyi tehlikeli kılabilecek unsur, haznede biriken basınçtır. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak üzere kaliteli bir düdüklü tencere seçseniz de izlemeniz gereken bazı adımlar bulunmaktadır.


  • Yemek ocağa konulduktan sonra hava boşaltma aparatını kapatmak için suyun kaynaması beklenmelidir. Su kaynadıktan sonra açık olan kapaktan düdük sesine benzer bir ses çıkacaktır. Bu ses çıktıktan sonra tencere tamamen kapatılmalı ve ateş seviyesi düşürülmelidir.
  • Ortalama pişme süresi dolduktan sonra ocağın altı kapatılmalı ve düdüklü tencerenin soğuması beklenmelidir. Hızlı olması gereken durumlarda, soğuk su altına bekletilerek düdüklü tencerenin soğutulması sağlanabilir. Fakat kesinlikle sıcakken açılmamalıdır.
  • Tencere ılıdıktan sonra hava boşaltma aparatı kademeli olarak açılmalı ve tencere içerisindeki hava tamamen boşalıncaya kadar açık tutulmalıdır.
  • Hava boşaltma mekanizmasından hava gelmemeye başladığında düdüklü tencereyi açmak güvenlidir.


Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?