{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Döküm Tava Nasıl Temizlenir?

Döküm Tava Nasıl Temizlenir?

Döküm Tava Nasıl Temizlenir?

Mutfakta pek çok kullanım özelliği sunan gereçlerin çoğu gibi, döküm tavalar da özel bir temizlik rutini isterler. Kaygan zeminleri sayesinde yiyeceklerin yapışmasının önüne geçilse de uzun süreler ocakta kalan döküm tavalarda belli belirsiz siyahlıklar meydana gelebilir. Yağ yanığı, yemek artıklarının yeterince temizlenememesi gibi durumlar, bu lekeleri yaratabilir veya arttırabilir. Döküm tavalar yüksek sıcaklıkta ve bulaşık makinesinde kesinlikle yıkanmamalıdır. Bu durum, döküm tavanızın yapısında bozulmalara ve ısıyı muhafaza etme özelliğine zarar verebilir. Bu nedenle lekelenme durumunda karbonat ve limon yardımıyla veya sirke yardımıyla döküm tavanız üzerindeki lekelerden tamamen kurtulabilirsiniz. Rutin temizliğinizi ise elde yıkama yoluyla yapmanız tavsiyemizdir. Bulaşık deterjanı bu temizlik için yeterlidir. Çeşitli kimyasallar kullanmak ve uzun süre soğuk suyun içerisinde bekletmek tavanızın yapısına zarar verebilir. Döküm tavalar ayrıca koku yapmaması ve kir tutmaması için ayda bir kez özel olarak temizlenmeye ihtiyaç duyarlar. Ilık döküm tavanızın içerisine koyacağınız tuz, tavanın içerisinde kalan yağı tamamıyla emecektir. Bu süreci hızlandırmak ve her noktanın temizlendiğinden emin olmak için kağıt havlu veya kuru bir sünger yardımıyla, tavanızın içerisine koyduğunuz tuzla tava yüzeyini ovalayabilirsiniz. Tuzla temizleme işlemi sona erdikten sonra, elde yıkadığınız döküm tavanızı kurulayarak nemini bırakması için dinlendirebilirsiniz.


Döküm Tavada En İyi Hangi Yemekler Yapılır? 

Döküm tavalar ısıyı hapsettiği için genellikle uzun sürede pişen gıda ürünleri, döküm tavalarda pişirilmeye daha uygundur. Et, bilindiği gibi önce yüksek ateşte mühürlenir ve sonrasında kısık ateşte uzun süre pişirilir. Döküm tavayı ocakta kullanıyorsanız, et pişirmek için en iyi tercihiniz olacaktır. Eğer fırında kullanmayı tercih edecekseniz, hazırladığınız ekmek hamurunun her noktasının eşit şekilde pişeceğinden emin olabileceğiniz tek gereç, döküm tavanızdır. Hamurunuzu tavaya, tavanızı fırına yerleştirdikten sonra yavaş ve uzun pişirme sürecini gönül rahatlığıyla başlatabilirsiniz. 


Döküm Tava Neden Tercih Edilir? 

Döküm tavalar, sıcak ve soğuğu hapsetmesi özelliğiyle bilinen mutfak gereçleridir. Isıyı hapseden özellikleri nedeniyle uzun sürede pişmesi gereken yemekler için en ideal tercihler arasında yer alırlar. Bir yemeğin lezzeti, önce onu sevgi dolu elleriyle pişiren sizlerden gelir. Daha sonra ise kullanılan yağdan ateş derecesine, tencere veya tavanın üretim malzemesinden içinde bulunan suya kadar pek çok farklı etmen yemeklerinizin lezzetini belirlemede etkilidir. Yemek yapılırken mutlaka, eşit pişme derecesine dikkat edilir. Bu da ancak ısının eşit dağılımı ve tava veya tencere içerisinde sıcaklığın hapsolması ile mümkündür. Döküm tavalar tüm bu özellikleri barındıran yapıdadırlar. Döküm tavanız ile yemek yaparken, kısık ateşte pişmesi gereken bir yemeğin altını sık sık açarak tavanızı ısıtmaya veya yüksek ateşte pişmesi gereken bir yemek için ara ara ocağı kısmaya ihtiyaç duymayacaksınız. Isıyı hapsetmesi nedeniyle, kısık ateşte dahi çok başarılı sonuçlar alınabilen döküm tavalar enerji tasarrufu sağlamaları nedeniyle de sık sık tercih edilen ürünler arasındadır. Kalın bir katmanı bulunması nedeniyle, yalnızca sıcağı değil soğuk kalmasını istediğiniz yiyeceklerinizin de soğuk kalmasını sağlar. Tüm bu özellikler sebebiyle döküm tavalar, mutfağın “ağır abileri” olarak bilinirler.

Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?