{ "type": "identify", "data": { "id":"None", "user": { "email": "d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e", "signupDate": "", "gender": "", "permission": "no" } } }
{ "user": { "email": "" } }
{ "type": "pageViewed", "data": "" }
{ "type": "gtmStart" }

Çaydanlık Kireci Nasıl Temizlenir?

Çaydanlık Kireci Nasıl Temizlenir?

Çaydanlık Kireci Nasıl Temizlenir?

Evde sık sık çay demliyor ve hem ailenizle hem de dostlarınızla sohbetinize çayın sıcaklığını ekliyorsanız, aklınızda dönüp duran bir soru var demektir: çaydanlık kireci nasıl temizlenir? Eğer çay demlerken, musluk suyu kullanıyorsanız, nerede yaşıyor olursanız olun bir süre sonra çaydanlığınızın dibine yuvalanmış kireci fark edersiniz. Bezle ovalamak veya kazımak, çaydanlık kireci temizlemek için pek doğru bir yöntem değildir. Çünkü ne kadar uğraşırsanız uğraşın, eğer doğru malzemeyi seçmemişseniz, o beyaz kalıntıyı söküp atabilmeniz maalesef mümkün değildir. Peki, Çaydanlıktaki kireç nasıl çözülür?

Çaydanlıktan kireç temizleyebilmek için, bu madde ile etkileşime geçebilecek malzemeler kullanılmalıdır. Limon tuzundan karbonata, kireç sökücü kimyasallardan sirkeye pek çok farklı malzeme ile çaydanlıktaki kireçler nasıl çıkar sorusunun yanıtına ulaşmak mümkündür. Her biri farklı bekleme süresi ve farklı uygulama yöntemlerine sahip olan bu malzemeleri sık sık kullanarak ister bakır ister emaye ister seramik olsun, çaydanlığınızın dibinde biriken kireç tortularından kurtulabilirsiniz. Belirli aralıklar temizleme işlemi yapmak hem daha lezzetli çaylar içebilmenize olanak tanımakta hem de çaydanlığınızın ömrünü uzatmaktadır. Peki hangi malzemeler kullanılmalı, nasıl bir yol izlenmeli ve elbette en önemlisi çaydanlıktaki kireci ne söker? Gelin, birlikte hayatınızı kolaylaştıracak çaydanlık kireci temizleme ipuçlarına birlikte göz atalım.

Evde Doğal Yollarla Çaydanlık Kirecinden Kurtulma Yöntemleri

Çaydanlık kireci temizleme işlemi için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Her biri evde uygulanabilir olmakla birlikte, çoğu dışarıdan hiçbir malzeme almaya gerek olmaksızın evde bulabileceğiniz materyaller ile yapılabilmektedir. En sık kullanılan kireç temizlik malzemelerinden ilki, limon tuzudur. Tıpkı sirke gibi asidik özelliği bulunan limon tuzu da çaydanlığın dibindeki kireç ile etkileşime girerek temizlenmesini kolaylaştırmaktadır. Kireç sökücü kimyasallar ise genellikle uzun vadede verdikleri zararın yanı sıra solumanın oldukça tehlikeli olduğu malzemeler arasındadır. Üstelik evde bulunan malzemelerle kireç temizliği yapmak hem daha ekonomik hem de çok daha sağlıklı bir seçenektir. Karbonat, sirke veya limon tuzu ile çaydanlık nasıl temizlenir, hangi adımları izlemek gerekir sorularının yanıtlarını, tüm detayları ile inceleyelim.

1- Limon Tuzu ile Çaydanlık Kireci Temizleme

Bir sitrik asit türü olan limon tuzu, doğal bileşenlere sahip olsa da bu malzemelerin birleşimi kimyasal yolla yapılmaktadır. Elbette doğrudan yalnızca kimyasal içerikler barındıran pek çok temizlik malzemesine oranla, oldukça doğaldır. Bu nedenle limon tuzu ile çaydanlık temizleme, sıkça başvurulan yöntemler arasındadır. Üstelik gıda olarak da tüketildiği için, çaydanlık kireci temizleme işlemi sonrasında kalıntılarının sağlığa zarar olmayacağı açıktır. Çaydanlık kireci nasıl çözülür sorusunun yanıtları arasında en sık tercih edilen, limon tuzu ile temizliktir. Her evde bulunabilen limon tuzu; turunçgiller, limon ve şeker pancarı melasından üretilmektedir. Bu güçlü doğal bileşenler, asidik özellik taşıdıkları için, çaydanlık kireci ile etkileşime girdiklerinde, kireci bulunduğu yerden sökebilmektedir. Evde, doğal yöntemlerle yapacağınız çaydanlık kireci temizleme işi için limon tuzu kullanmayı tercih edecekseniz, şu adımları izleyebilirsiniz:

• Çaydanlığın içerisine yarıya dek su doldurun

• Suyun içerisine yaklaşık iki yemek kaşığı limon tuzu ekleyin

• Ocağın altını açın ve suyu kaynamaya bırakın

• Kaynamaya başladığında, limon tuzu sayesinde kireç yüzeye çıkmaya başlayacaktır

• Kaynama başladıktan 5 dakika sonra ocağı kapatın

• Çaydanlığı, içerisindeki limon tuzu bulunan su ile birlikte 30 dakika kadar bekletin

• Kalan kireç kalıntılarını bulaşık süngeri yardımıyla temizleyin

• Bol su ile durulayın

2- Sirke ile Çaydanlık Kireci Temizleme

Sirke, asidik derecesi en yüksek sıvılardan birisidir. Bu nedenle hiç kuşkusuz, taşlaşmış kireç nasıl temizlenir sorusunun da yanıtını oluşturan malzemedir. Tıpkı limon tuzu gibi gıda olarak da kullanılabilen sirke, insan sağlığını tehdit eden bir malzeme olmadığı için de çaydanlık kireci temizlenirken oldukça sık kullanılmaktadır. Genellikle ağır kokusu nedeniyle uzak durulsa da sirke, çaydanlıktaki kireçler nasıl çıkar diye kendinize dert ediniyorsanız, size en kesin çözümü sunacaktır. Peki hangi adımları izlemeli, ne kadar beklemeli ve sirke kullanarak çaydanlık kireci nasıl sökülür?

• Çaydanlığınızın içine, yaklaşık 1 tatlı kaşığı sirke koyun

• Üzerine 1 yemek kaşığı sofra tuzu ekleyin ve karıştırın

• Ortalama 15-20 dakika kadar bekletin

• Kireçler yüzeye çıktığında çaydanlık içerisindeki sirkeli karışımı dökün

• Bulaşık süngeri yardımıyla, kalan kireci temizleyin

• Çaydanlığınızı bol su ile durulayın

• Eğer çaydanlığın dibinde uzun süredir duran kireç kalıntıları varsa, sirke ile birlikte eklediğiniz tuz miktarını arttırın ve gerekirse işlemi birkaç kez tekrarlayın

3- Karbonat ile Çaydanlık Kireci Temizleme

Doğadan gelen ve insan yaşamına çok sayıda katkısı bulunan bir diğer malzeme karbonattır. Hem asidik bir yapıya sahip olan hem de içerisinde yüksek miktarda tuz bulunan karbonat, çaydanlık kireci temizleme işlemi için sık kullanılmaktadır. Ayrıca minik bir ipucu olarak iletmeliyiz ki karbonatı diş temizliğinde, deri kararmalarını gidermek için, sindirim sisteminizi düzenlemek için ve boğaz enfeksiyonuna karşı kullanabilirsiniz. Peki karbonatla çaydanlıktaki kireçler nasıl çıkar, ne yapmalı ve nasıl bir yöntem izlemeli?

• Çaydanlığın içerisine yarısına kadar su doldurun

• 1 yemek kaşığı karbonatı suyun içerisine ekleyin ve karıştırın

• Ocağınızın altını yakarak, çaydanlıktaki karbonatlı suyu kaynamaya bırakın

• Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve ılımasını bekleyin

• Hemen ardından bulaşık süngeri ve eldiven ile çaydanlığın içini temizleyin

• Bol su ile durulayın

Çaydanlık Kireci Nasıl Önlenir?

Evinizde sıkça çay demleniyorsa, kireçten kurtulmak sizin için zorlu bir mücadeleye dönüşebilir. Fakat bazı önlemler alarak kireç oluşumunu engellemek mümkündür. Bunlardan ilki, elbette içme suyu kullanımıdır. Musluk suları içerisinde, insan sağlığını tehdit etmeyecek fakat mutfak gereçlerinin ömrünü kısaltabilecek düzeyde kireç bulunmaktadır. Yıllar boyu musluk suyu ile içerisinde su kaynatılan çaydanlıklar, hangi malzemeden üretilmiş olursa olsun, kireç sorunu ile yüz yüze kalmaktadır. İçme suyu kullanıldığında ise çaydanlıkta kireç birikme süreci oldukça uzamaktadır. Fakat yine de tam anlamı ile kireç oluşumunu engellemek mümkün değildir. Bu nedenle sık sık kireç temizliği yapılmalıdır. Farklı malzemelerden üretilmiş çaydanlıklarda nasıl temizlik yapılır, birlikte göz atalım.

Çelik Çaydanlık: En sık kullanılan çaydanlık çeşitleri arasında yer alan çelik veya emaye kaplı ürünler, kireç tortularının en rahatsız edici hali ile sizi karşı karşıya bırakabilir. Bu nedenle haftada bir temizlemek, kireç oluşumunu önlemenin ve elbette temizliği kolaylaştırmanın ilk adımıdır. Çelik çaydanlık kireci nasıl temizlenir sorusuna ise limon tuzu, sirke, karbonat ve kireç sökücüler ile yanıtını vermek mümkündür.

Granit Çaydanlık: Granit, son dönemlerde sevilerek tercih edilen mutfak gereci materyallerinden birisidir. Tavadan tencereye pek çok farklı mutfak eşyasında kullanıldığı gibi, çaydanlık seçiminde de oldukça sık yönelinen seçenekler arasındadır. Oldukça sağlam olan granit çaydanlık kireci nasıl temizlenir kaygısına ise limon tuzu, karbonat ve sirke çözüm sunmaktadır. Fakat kireç sökücü kimyasal kullanımı, granit çaydanlıktan kireç temizleme işi için uygun değildir. Çünkü granit gereçlerin içi farklı dolgu malzemesi barındırmakta ve yüzeyleri granitle kaplanmaktadır. Bu nedenle bir süre sonra, yoğun kimyasal, bu kaplamanın sökülmesine sebep olabilmektedir.

Bakır Çaydanlık: Bakır çaydanlık, diğer çay demleme gereçlerine nazaran en hassas olandır. Bu nedenle her koşulda, bakır çaydanlık içerisinde demlenen çaylarda, kesinlikle içme suyu kullanılmalıdır. Buna rağmen oluşacak kireç tortuları ise kullanım sıklığına bağlı olarak haftada bir temizlenmelidir. Peki hangi malzemeyle ve granit çaydanlık kireci nasıl temizlenir? Bu soruya yalnızca limon tuzu ve karbonat kullanarak, şeklinde yanıt vermek mümkündür. Sirke ve diğer kimyasallar, bu hassas gerecin yapısına kalıcı zararlar verebilmektedir.

Seramik Çaydanlık: Şık görüntüleri sebebiyle sık tercih edilen mutfak gereçleri arasında, seramik çaydanlıklar da bulunmaktadır. Pişirilmiş ve sırlanmış toprakta demlenen çayın lezzeti de pek çok kişiyi cezbetmektedir. Fakat seramik çaydanlığın içi nasıl temizlenir sorusu, bu gereci kullananların aklını meşgul etmektedir. Seramik çaydanlığınız için içme suyu kullanmalı ve mümkünse ayda bir olacak şekilde hem leke birikimi hem de kireç için temizliğe girişmelisiniz. Bu konudaki yardımcılarınız ise limon tuzu, sirke ve karbonat üçlüsünün tamamıdır.

Kettle İçindeki Kireç Nasıl Çıkar?

Çelik, seramik, granit veya emaye çaydanlık kireci nasıl temizlenir sorularına yanıt bulmak kolay olsa da kettle içindeki kireç nasıl çıkar sorusunun net bir yanıtına rastlamak oldukça güçtür. Çünkü evin belki de en sık kullanılan gereçlerinden birisidir ve kireci önlemek neredeyse mümkün değildir. Sık temizlenmesi gereken kettle ile ilgili en büyük sorun ise genellikle altı kısımlarında yer alan elektronik aksam sebebiyle, bol suyla durulama ve kazıma işleminin rahatça yapılamamasıdır. Dışı plastik veya metal olabilen kettle çeşitlerinde kireç temizleme işlemi için, evde bulabileceğiniz farklı malzemeleri kullanabilirsiniz. İster plastik ister çelik olsun, kettle içerisindeki kireci temizlemek için limon tuzu veya karbonattan yardım alabilirsiniz.

• 1 çay kaşığı limon tuzu veya 1 tatlı kaşığı karbonatı kettle içerisine koyun

• Tamamını su ile doldurun ve çalıştırın 

• Kaynama tamamlandıktan sonra suyun ılımasını bekleyin

• Bulaşık süngeri yardımıyla kalan kireç kalıntılarını temizleyin

• Birkaç kez kettle içini duruladıktan sonra, yine içerisine su koyun

• Temiz suyu kaynatın ve dökün

• Kettle ürününüzün dış kısmını mutlaka kurulayın

Sepeti Temizle

Tüm ürünleri kaldırmak istediğinize emin misiniz?